cPanel Rehberi Bölüm 1 - Alan Adı Kaydetme

Fendrix

𝓣𝓱𝓮 𝓑𝓮𝓼𝓽 𝓞𝓷𝓮
Co Admin
Hosting Yetkilisi
Teknik Sorumlu
Hakem
Yarışma Organizatörü
Vip Üye
21 Mar 2021
1,314
370
Çevrimiçi zamanı
7d 8h 47m
153
Best answers
0
Oyuncu
Metin2
Yerel olarak geliştirilmiş bir web siteniz varsa veya bir web sitesi yapmayı planladıysanız, ihtiyacınız olan iki şey vardır - bir Alan Adı ve Web Barındırma. Alan adı, web sitenizin, kullanıcılarınız tarafından ona erişmek için kullanılacak adresidir. Örneğin, oyunortagim.com.tr veya google.com, bunlar alan adlarıdır.

Bir alan adının iki bölümü vardır: TLD (Üst Düzey Alan) ve SLD (İkinci düzey alan); örneğin oyun ortağımda'da, oyun ortağım forum.oyunortagim.com.tr'nin ikinci düzey alanıdır veya .com TLD'nin bir alt alanı olduğunu söyleyebilirsiniz. .Com, .net vb. Gibi birçok üst düzey etki alanı ve ayrıca .tr .in, .uk, .ae, vb. Gibi ülke tarafından belirtilen TLD vardır.

Alan Adının Önemi
Seçtiğiniz bir alan adını almak çok faydalı olabilir. Pek çok amaçla kullanabilirsiniz, örneğin markanızın kimliğini online olarak oluşturabilir veya kişisel bir blog sitesi oluşturabilirsiniz. Bir işletmeniz varsa, insanlar işletmeniz hakkında uzaktan bilgi edinebilir.

Alan Adının Kaydedilmesi
Etki alanı adları, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan ICANN'de kayıtlıdır. Etki alanınızı doğrudan kaydetmenize izin vermez, ancak bu amaç için bir etki alanı kayıt şirketi ile gitmeniz gerekecektir. Alan adı kayıtları bir yıllık kayıt ücreti içerir ve her yıl bir yenileme ücreti sağlayarak alanı yenilemeniz gerekir. Alan adları bir defada kalıcı olarak satın alınamaz, ancak her yıl yenilemeniz gerekir, alanı yenilemezseniz otomatik olarak kayıttan silinir.

Alan adınızı kaydetmek istiyorsanız, şu adımları izlemeniz gerekir -

Adım 1 -
Web siteniz için mükemmel bir alan adı seçin. Bir işletme web sitesiyse, işletmenizin adı olan bir alan adıyla gitmek isteyebilirsiniz.

Adım 2 - İyi bir destek altyapısına sahip iyi bir alan adı kayıt şirketi seçin. Örneğin, GoDaddy veya BigRock.

3. Adım - Kayıt kuruluşunun web sitesinde, alan adınızın kayıt için uygun olup olmadığını kontrol edin. Seçtiğiniz etki alanı zaten birisi tarafından kaydedilmişse, başka bir etki alanı adı düşünmeniz gerekecektir. Etki alanı adınız kayıt için uygunsa, devam edebilirsiniz.

4. Adım - İletişim bilgilerinizi ve kayıt şirketinin istediği her şeyi sağlayın. Kullanıcı WHOIS bilgilerini aradığında herkes tarafından görülebileceğinden, bir alan adını kaydederken doğru bilgi vermeniz zorunludur.

Adım 5 - Gizlilik koruma hizmetine abone olarak herkes tarafından görüntülenmeyi seçerek iletişim bilgilerinizi gizleyebilirsiniz. Bu hizmet, tüm iletişim bilgilerinizi alan adı kayıt şirketi dışındaki herkese gizler, bu hizmet birçok alan adı kayıt kuruluşu tarafından bazı ekstra ücretlerle sağlanır.

Adım 6 - Kayıt ücretlerini ödeyerek satın alma işlemini tamamlayın. Alan adı size kaydedilecektir.