cPanel Rehberi Bölüm 21 - Advance Zone Editor Rehberi

Fendrix

𝓣𝓱𝓮 𝓑𝓮𝓼𝓽 𝓞𝓷𝓮
Co Admin
Hosting Yetkilisi
Teknik Sorumlu
Hakem
Yarışma Organizatörü
Vip Üye
21 Mar 2021
1,314
371
Çevrimiçi zamanı
7d 8h 56m
153
Best answers
0
Oyuncu
Metin2
Bu arayüz, önceki bölümde bahsettiğimiz Basit Bölge Düzenleyicisinin gelişmiş sürümüdür. Burada A, AAAA, CNAME (Konik Ad Kaydı), SRV (Hizmet Kaydı), TXT (Metin Kaydı) gibi çeşitli kayıt türlerini ekleyebilir, düzenleyebilir veya silebiliriz. TTL'yi (Geçerlilik Süresi) bu arayüzdeki kayıtlarla da yapılandırabiliriz.

TTL (Yaşam Süresi), DNS sunucularının bilgileri atmadan önce kaynak kayıtlarını önbelleğe alabileceği süreyi belirtir.

Bölge Dosyalarını Sıfırlama
Bu seçenek, cPanel hesabınızda DNS kayıtlarıyla ilgili yaptığınız her değişikliği sıfırlar. Ayrıca Simple Zone Editor kullanılarak yapılan değişiklikleri de sıfırlar.

Bölge Dosyalarını sıfırlamak için şu adımları izleyin -

Adım 1 - cPanel Arayüzünün Etki Alanları Bölümünde bulunan Advanced Zone Editor bağlantısına tıklayarak cPanel Advanced Zone Editor'a gidin.

1.png

Adım 2 - Bölge Sıfırlama Dosyasını bulun ve daha fazla bağlantıya tıklayın.

2.png

Adım 3 - Bölge dosyalarındaki tüm değişikliklerin silineceği konusunda size bir uyarı gösterecektir. Tüm girdileri silmek ve varsayılan duruma geri dönmek istediğinizden emin misiniz? Onay kutusunu seçin.

3.png

Adım 4 - Bölge dosyasını varsayılan durumuna sıfırlamak için Bölge Dosyasını Sıfırla düğmesine basın. Başarılı olursa, aşağıda gösterilen bir başarı mesajı göreceksiniz.

4.png

A kaydı ekle
"A" türü kaynak kayıtları Ana Bilgisayar Adı kayıtlarıdır. Belirli bir ana bilgisayarın IP adresini içerirler ve Alan Adını 32 bit IP adresiyle eşlerler.

Bir A kaydı eklemek için şu adımları izleyin.

Adım 1 - Advance Zone Editor'da Add a Record Section bulun.

Adım 2 - Tür Açılır Menüsünden "A Tipi" Kaydet öğesini seçin.

5.png

Adım 3 - A kaydınızın Adını girin. TTL değerini girin, özel bir ihtiyaç yoksa, 14400 olan varsayılanı kullanabilirsiniz. Ayrıca, Adres metin kutusuna kaydın IP adresini girin.

Adım 4 - Kaydı DNS girişlerine kaydetmek için Add Record seçeneğini tıklayın.

AAAA Kaydı Ekle
AAAA kaynak kayıtları, ana bilgisayar adlarını 128 bitlik bir IP adresi olan IPv6 Adresiyle bağlar.

Adım 2 - Açılır menüden AAAA'dan Kayıt türünü seçin.

6.png

Adım 3 - Gerekmedikçe, 14400 olan varsayılan TTL değerini kullanın, Ad metin kutusuna Ana Bilgisayar adını ve TTL metin kutusuna TTL değerini girin.

Adım 4 - Ana bilgisayar adınızın bağlanmasını istediğiniz IPv6 Adresi metin kutusuna 128 bit IPv6 adresini girin.

Adım 5 - Bu AAAA kaydını DNS girişlerinize kaydetmek için Add Record seçeneğini tıklayın.

CNAME Kaydı Ekleme
CNAME kayıtları, ilişkili alan adına bir Takma Ad eklemek için kullanılır. Birden çok CNAME kaydını tek bir A kaydına yönlendirebilirsiniz, böylece DNS, Takma Adı ararken, A kayıtlarında tanımlanan bir ana bilgisayarı yeniden adlandırabilirsiniz.

Bir CNAME kaydı eklemek için lütfen aşağıdaki adımları izleyin.

Adım 2 - Açılır menüden Record type CNAME'i seçin.

7.png

Adım 3 - Alt Alan Adınızı veya Takma Adınızı Ad metin girişine girin, ayrıca TTL metin kutusunda TTL değeri sağlayın, gerekmedikçe varsayılan TTL değeri olan 14400 kullanın.

Adım 4 - Bu Takma Adın işaret etmesini istediğiniz geçerli bir bölge adı veya etki alanı adını CNAME metin kutusuna girin.

Adım 5 - Bu CNAME kaydını DNS girişlerinize kaydetmek için Kayıt Ekle Düğmesine basın.

SRV Kaydı Ekleme
Bu kaynak kaydı, sunucunuzun belirli bağlantı noktalarındaki mevcut hizmetler hakkında bilgi sağlar. Bir hizmetin konumunu, belirli bir etki alanında hizmetle nasıl iletişime geçilebileceğiyle ilgili ayrıntılarla ilişkilendirirler. Bir SRV kaydı, A kaydı olan bir ana bilgisayar adını göstermelidir.

Bir SRV kaydı eklemek için lütfen aşağıdaki adımları izleyin.

Adım 2 - Açılır menüden Kayıt türü SRV'yi seçin.

8.png

Adım 3 - Her ikisinin de önüne bir alt çizgi (_) gelecek ve nokta (.) İle ayrılmış Hizmet Adı ve Protokolü girin.

Adım 4 - Gerekmedikçe, varsayılan TTL değeri olan 14400'ü kullanın, TTL metin kutusunda TTL değeri sağlayın.

Adım 5 - Hizmetin Önceliğini Sağlayın, öncelikteki sayı ne kadar düşükse, hizmetin önceliği o kadar yüksektir. 0 (sıfır) en yüksek önceliğe sahiptir.

Adım 6 - Hizmetin Ağırlığını girin, bölge yöneticileri tarafından yükü birden fazla hedefe dağıtmak için kullanılır. 0 en düşük yüktür.

Adım 7 - Hizmetin gerçekten sunulduğu Bağlantı Noktasını girin.

Adım 8 - Hedefi Girin, bu hizmeti alacak ana bilgisayarın adıdır.

Adım 9 - Bu SRV kaydını DNS girişlerinize eklemek için Add Record tuşuna basın.

TXT Kaydı Ekleme
TXT kayıtları her tür metni tutabilir. Bir alan adında birçok TXT kaydı olabilir, en yaygın TXT kayıtları SPF'yi (Sender Policy Framework) veya E-posta Kimlik Doğrulaması için kullanılan DKIM'yi tanımlamak için kullanılır.

Bir TXT kaydı eklemek için lütfen aşağıdaki adımları izleyin.

Adım 2 - Açılır menüden TXT Kayıt türünü seçin.

9.png

Adım 3 - Ad metin kutusuna Geçerli DNS Bölge adını girin.

Adım 4 - Gerekmedikçe, varsayılan TTL değeri olan 14400'ü kullanın, TTL metin kutusunda TTL değeri sağlayın.

Adım 5 - TXT Verilerini girin, herhangi bir metin türü veya bir SPF veya DKIM verisi olabilir.

Adım 6 - Bu TXT kaydını DNS kayıtlarına eklemek için Add Record Düğmesine basın.

DNS Kaydını Düzenleme veya Silme
Bir DNS kaydını düzenlemek veya Silmek için daha önce eklemiştiniz. Şu adımları izleyin -

Adım 1 - Advanced Zone Editor'da Zone File Records'a gidin.

10.png

Adım 2 - Düzenlemek veya silmek istediğiniz DNS kaynak kaydını kayıt listesinden bulun.

Adım 3 - Bir girişi düzenlemek için, düzenlemek istediğiniz kayda karşılık gelen Eylemden Bağlantıyı Düzenle'ye tıklayın.

11.png

Adım 4 - İhtiyacınıza göre kaydınızı düzenleyin ve değişiklikleri kaydetmek için Kaydı Düzenle düğmesine tıklayın.

Adım 5 - Bir kaydı silmek için, silmek istediğiniz kayda karşılık gelen Sil bağlantısına tıklayın.

12.png

Adım 6 - Onay istenecek, kaydı silmek için Sil düğmesine basın.