- 5 Kas 2020
- 118
- 9
- Çevrimiçi zamanı
- 13h 45m
- 18
- Best answers
- 0
- Oyuncu
- Metin2, CS:GO

GNU, 1983 yılında Richard Stallman tarafından bütün yazılım kullanıcılarının bilgisayarlarını denetleme özgürlüğü için birlikte çalışan insanlar tarafından bir araya getirilecek bir işletim sistemi olarak başlatıldı.
GNU'nun başlıca ve süren hedefi, %100 özgür yazılım olacak Unix uyumlu bir sistem sağlamaktır. Sistemin adı GNU, yani "GNU's Not Unix" anlamına gelen özyinelemeli bir kısaltmadır,Teknik olarak GNU, Unix'e benzer. Ancak Unix'in aksine GNU, kullanıcılarına özgürlük verir.
Özgür yazılım ideallerini savunmak için Richard Stallman tarafından ayrıca kurulan, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Özgür Yazılım Vakfı tarafından birçok şekilde desteklenmiştir. Diğer şeylerin yanı sıra FSF telif hakkı görevlerini ve feragatnameleri kabul eder, böylece GNU programları adına mahkemede hareket edebilir. (Açık olmak gerekirse bir programın GNU'ya katkıda bulunması, telif hakkının FSF'ye aktarılmasını gerektirmez.
GNU projesi, Ocak 1984'de geliştirilmeye başlanan, Unix benzeri bir özgür yazılım işletim sistemidir. GNU, genellikle Linux Çekirdeği ile kullanılmaktadır. Bu bileşim, GNU/Linux işletim sistemidir. GNU'nun kendi çekirdeği olan Hurd, 1990'da, Linux öncesinde başlatılmıştır.