SFTP ve FTP Farkları Nedir ve Neden Bu Kadar Önemlidir?

Fendrix

𝓣𝓱𝓮 𝓑𝓮𝓼𝓽 𝓞𝓷𝓮
Co Admin
Hosting Yetkilisi
Teknik Sorumlu
Hakem
Yarışma Organizatörü
Vip Üye
21 Mar 2021
1,314
371
Çevrimiçi zamanı
7d 8h 48m
153
Best answers
0
Oyuncu
Metin2
Yaygın olarak kullanılan veri aktarım protokolleri olarak FTP ile SFTP'yi karşılaştıracağız, avantajlarını ve dezavantajlarını inceleyeceğiz ve kişisel ve profesyonel bilgilerinizi korumak için en iyi protokolü seçmenin önemini tartışacağız.

Kısacası, SFTP daha iyidir - FTP'den çok daha güvenlidir, bu yüzden mümkün olduğunda SFTP'yi kullanmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Ancak, farklılıklar hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız - okumaya devam edin, FTP ile SFTP'yi karşılaştıracağız, avantajlarını ve dezavantajlarını tartışacağız ve daha fazlasını yapacağız…

FTP ve SFTP – Açıklanan Farklar​

FTP ve SFTP'nin nasıl farklı olduğunu anlamak için önce bu dosya aktarım protokollerinin her birinin ne olduğunu ve nasıl çalıştıklarını açıklamamız gerekir.

FTP nedir?

FTP veya dosya aktarım protokolü, 70'lerden beri var olan bir ağ protokolüdür - modern internetten önce gelir. En yaygın güvenlik ihlallerini önleyen güvenli bir dosya aktarım protokolü olarak yapılan FTP, verileri iki kanal üzerinden aktarır: komut kanalı ve veri kanalı. Diğer protokollerin aksine FTP'nin kanalları şifreli değildir, bu da güvenlik açısından bir dezavantajdır.

FTP nasıl çalışır?

FTP iki ayrı kanal kullanır; komut kanalı ve veri kanalı.
Komut kanalı, istemci bağlantılarını kabul etmekten ve diğer basit komutları yürütmekten sorumludur. Genellikle sunucu bağlantı noktası 21'i kullanır. İstemciler, dosya aktarımı için bir konuşma başlatmak ve bir kullanıcı adı ve parola göndererek kimliklerini doğrulamak için bu bağlantı noktasına bağlanabilir. Komut kanalı, istemci bağlantısı kesilene veya sunucu, hareketsizlik veya başka nedenlerle bağlantıyı sonlandırana kadar açık kalacaktır.

Kimlik doğrulama tamamlandıktan sonra, istemci ve sunucu, dosyanın aktarılacağı veri kanalı için yeni bir ortak sunucu bağlantı noktası üzerinde anlaşabilir. Dosya aktarımı tamamlandıktan sonra veri kanalı kapatılır, ardından kontrol kanalı devralır ve dosya aktarımının başarılı olup olmadığını bildirir.

FTP'nin Avantajları

  • FTP'nin kullanımını kolaylaştıran FileZilla, Cyberduck, WinSCP gibi birçok masaüstü aracı vardır.
  • FTP, aynı anda birden fazla dosya aktarmanıza izin verir. Ayrıca, bağlantı kesilirse dosya aktarımını sürdürür ve bir yükleme ve indirme kuyruğuna öğe eklemenize ve aktarımları planlamanıza olanak tanır.
  • Dosya aktarımlarını otomatikleştirmek için komut dosyaları oluşturabilirsiniz.
  • Birçok FTP istemcisi, tüm dosyalarınızın güncel olması için dosyaları senkronize etme olanağı sağlar.

FTP'nin Dezavantajları

  • Kullanıcı adları, parolalar ve dosyalar düz metin olarak gönderildiğinden FTP'yi kullanmak güvenli değildir, böylece bilgisayar korsanları bilgilerinize kolayca erişebilir.
  • FTP, oluşturulacak veri kanalı için bir bağlantı noktası bloğunun açık kalmasını gerektirir. Güvenlik nedeniyle şirketler, herkesin erişimine açık olan sunucu bağlantı noktası sayısını sınırlandırıyor ve bu da bazı komplikasyonlara yol açabiliyor.
  • Sunucular, yanlış bir bilgisayardaki rastgele bağlantı noktalarına veri göndermek için kandırılabilir.
Tüm bu güvenlik nedenleri, FTP'yi birçok şirket için başlangıç dışı yapar.

FTP'yi ne zaman kullanmalısınız?

Güvenlik önlemlerinin gerekmediği yerlerde dosyaları hızlı bir şekilde paylaşmak ve aktarmak için FTP iyi bir seçenek olabilir. Ancak güvenlik büyük bir endişeyse, FTP kullanmaktan kaçınmalısınız.

1.jpg


SFTP Nedir ve Nasıl Çalışır?

SFTP , Güvenli Dosya Aktarım Protokolü anlamına gelir ve FTP'ye en yaygın alternatiflerden biridir. FTP protokolüne ekstra bir güvenlik katmanı ekleyen FTPS gibi diğer alternatiflerin aksine, SFTP tamamen farklı bir protokoldür.

SFTP'nin önemli bir özelliği , daha yaygın olarak SSH olarak bilinen Secure Shell şifreleme ağ protokolünü kullanmasıdır. SSH protokolü, güvenli olmayan bir ağ üzerinden güvenli bir kanal kurarak çalışır.

SSH, aktarımı sırasında verileri şifreleyerek potansiyel olarak kötü niyetli üçüncü taraflardan gizler. Esasen FTP'nin kullandığı temel istemci-sunucu protokolüne daha güvenli bir yükseltmedir.

Kullanıcı adları ve parolaların yanı sıra SSH, bir kullanıcının parolasının yerine geçen, bilgisayar tarafından oluşturulan kriptografik olarak güvenli anahtarları kullanan ortak anahtar kimlik doğrulaması da sağlar. Anahtarlar, normal bir paroladan çok daha uzun olabilir, bu da bilgisayar korsanlarının kaba kuvvet saldırıları sırasında kopyalamasını imkansız hale getirir.

Alıcı, gönderenin SFTP sunucusuna bağlandığında, istemci yazılımı, kimlik doğrulama işleminin bir parçası olarak gönderenin genel SSH anahtarını sunucuya verir. SFTP, ortak anahtarın, gönderenin özel anahtarının yanı sıra kullanıcı adı ve parolayla eşleştiğini belirlerse, kimlik doğrulamanın başarılı olduğunu kabul eder.

SFTP'nin Avantajları

  • SFTP, dosya aktarımı için çok güvenli bir yöntemdir .
  • FTP/FTPS'ye benzer şekilde, kimlik doğrulaması için kullanıcı adlarını ve parolaları kullanabilirsiniz. SFTP ile kimlik bilgileri şifrelenerek daha güvenli hale getirilir.
  • Anahtar tabanlı kimlik doğrulamayı kullanıcı adları ve parolalarla birleştirerek SFTP'yi daha güvenli hale getirebilirsiniz.
  • SFTP, verileri aktarmak için yalnızca bir sunucu bağlantısı kullanır ve başka hiçbir sunucu bağlantı noktasının açık olması gerekmez, bu da güvenliği ve güvenlik duvarı dostu olma özelliğini artırır.
  • Günlüğe kaydetme ve analiz amaçları için yararlı olan tarih, saat ve boyut gibi aktarılan dosyalar hakkında çok daha fazla meta veri elde edebilirsiniz.

SFTP'nin Dezavantajları

  • SSH anahtarlarını yönetmek kolay değildir.
  • Gizli anahtarların, dosya aktarmak istediğiniz cihazda saklanması ve bu hırsızlığa veya kaybolmaya karşı korunması gerekir.
  • SSH anahtarları, yöneticilerin çalışanlar için ayarlaması gereken işi alır.
  • SSH anahtarlarının nasıl çalıştığı konusunda da biraz eğitim gereklidir.

SFTP'yi ne zaman kullanmalısınız?

Hassas verileri göndermek veya almak istediğinizde SFTP kullanılmalıdır. Şirketinizin ne kadar büyük olduğu önemli değil, hiç kimse bir veri ihlaline karşı bağışık değildir. Siber korsanlığın artmasıyla birlikte, başınıza bir şey gelmesi durumunda bir felaketi önlemek için elinizden gelen her şeyi yapıyor olmanız önemlidir.
Birçok şirket, bulut tabanlı SFTP dosya paylaşım çözümlerini kullanır. Dosyayı paylaşabileceğiniz iki yöntem vardır:

Genel Bulut – Genel bulut tabanlı çözümler, AWS veya Azure gibi büyük şirketler tarafından barındırılır ve şirketinizin dosya depolama ve paylaşım ihtiyaçlarını kolaylaştırmak için sunucu alanı satın alınabilir.

Özel Bulut – Evdeki ağı özel bir bulut oluşturup yönetebilir. Özel bulut çözümleri, dış satıcılar tarafından da barındırılabilir ve yönetilebilir. Satıcı, her müşteri için genel bulut seçenekleri gibi paylaşılan bir ağ ortamında olmayan bir sanal özel veri merkezi (VPDC) oluşturur.

Bu nedenle, hassas verileriniz çalınırsa, SFTP'nin yerinde olması, herhangi birinin onu kötü amaçla kullanmasını engeller.

Bu Fark Neden Önemli?

FTP ve SFTP, dosya paylaşımı için tamamen farklı iki protokoldür ve farkın kullanıcılar üzerinde gerçek bir etkisi olabilir. Bunun neden önemli olduğunu anlamak için, hem bireysel kullanıcılar hem de işletmeler için önemli olan bu farklılıkların ana yönlerini inceleyeceğiz.

Kanallar

FTP, veri ve kontrol için her ikisi de şifrelenmemiş iki farklı kanal kullanırken, SFTP aracılığıyla aktarılan veriler küçük paketlere bölünür ve veri ve kontrol için yalnızca bir iletişim kanalı kullanır.
Bu iki ağ protokolü arasındaki kanal kullanımı farkı, güvenlik için esastır. FTP, istemci güvenlik duvarının birden çok bağlantı noktası açmasına neden olur, bu da birçok giriş noktası olduğundan güvenlik duvarını ihlallere karşı savunmasız bırakabilir.

SFTP, veri aktarımı için yalnızca 22 numaralı bağlantı noktasının açık olmasını gerektirdiğinden, kanal kullanımı söz konusu olduğunda daha güvenli bir seçenek sunar.

Kullanım Kolaylığı ve SSH Anahtarları

FTP, veri aktarmanın daha basit bir yöntemidir, bu nedenle daha az güvenli olmasına rağmen hala çok sık kullanılmaktadır. SFTP'nin SSH anahtarlarını yönetmek ve doğrulamak daha zordur, bu nedenle özel bir ihtiyacı olmayan kullanıcılar FTP'yi daha sık tercih etme eğilimindedir.

Güvenlik açıkları

SFTP , potansiyel güvenlik açıkları açısından FTP'ye kıyasla daha güvenlidir. Herhangi bir güvenlik açığı, istismar edilme ve bir veri ihlaline dönüşme potansiyeline sahiptir. Dosya aktarım işlemi sırasında FTP, doğal güvenlik açıklarına çok fazla maruz kalır.

İlk güvenlik açığı, FTP'nin insan hatasına açık olmasıdır. Yanlışlıkla yanlış adrese dosya göndermek veya yanlış dosya göndermek firmanız için bazı ciddi sorunlara yol açabilir. İnsan hatası potansiyelini azaltmak için işletmenizde bir güvenlik bilinci kültürünü teşvik etmek için potansiyel adımlar atabilirsiniz. FTP ile verileri kolayca kesebilirsiniz. Doğru araçlar ve bilgiler sayesinde bu açıklardan yararlanmak kolaylaşıyor.

SFTP, FTP'nin yapmadığı bir aktarım gerçekleşmeden önce bir alıcının kimliğini doğrulamak için ana bilgisayar anahtarlarını kullanır.

SFTP, güvenlik veri aktarımları açısından daha çok tercih edilmektedir. Şifreleme önlemleri uyumluluk standartlarına uygundur ve FTP aktarımlarının doğal güvenlik açıklarından kaçınıyorsunuz. Ayrıca, güvenli bir SFTP bulut dosya paylaşım çözümü bulduğunuzda kendinizi güvende hissetmenizi sağlayarak verilerinizi korumak için uygun adımları attığınızdan emin olmanızı sağlar.

Özet – FTP veya SFTP Kullanmalı mısınız?​

FTP, çalışması daha kolay olduğu için hala yaygın olarak kullanılıyor olsa da, güvenlik söz konusu olduğunda SFTP'den önemli ölçüde daha düşüktür. Kişisel bilgilerinizin veya iş verilerinizin yanlış ellere geçme riski çok gerçektir. Hassas dosyaları aktarıyorsanız SFTP'yi seçin. Şifrelemesi, orijinal FTP'nin beraberinde getirdiği çoğu güvenlik açığından kurtulacaktır.

Aktardığınız veriler sizin için ne hassas ne de çok önemliyse ve bunları olabildiğince hızlı aktarmak istiyorsanız FTP'ye gidin.

2.jpeg

Ve neyse ki, sunucularınızı zaten RunCloud ile yönetiyorsanız - günlük dosya yönetimi ihtiyaçlarının çoğu için mükemmel olan yerleşik dosya yöneticimizden de yararlanabilirsiniz, böylece kurulum ve basit değişiklikler için bir FTP istemcisi yapılandırma.

3.jpeg
 
Üst