UDP Protokolünü Öğrenelim!

Arslan

Sabır; yüzünü ekşitmeden acıyı yudumlamaktır.
Onaylanmış Üye
5 Kas 2020
118
9
Çevrimiçi zamanı
13h 45m
18
Best answers
0
Oyuncu
Metin2, CS:GO
Evet, selamlar!

Bir önceki yazımda TCP protokolünden bahsetmiştim, bu yazımda da başlıktan gördüğünüz üzere UDP protokolünden bahsedeceğim.

UDP protokolünü tanıyalım.

UDP'nin açılımını öğrenelim. UDP, "User Datagram Protocol" anlamına gelmektedir. Yani "Kullanıcı Veribloğu Protokolü" demektir.

UDP, sadece paket gönderimi odaklıdır, hızlı bağlantı için tasarlanmıştır. Paketlerin gönderilip gönderilmediği kontrol edilmez. "Benden uzak, öbür bilgisayara yakın olsun" mantığı ile işler biraz.

UDP protokolü nerede kullanılabilir?

UDP protokolünü, paketin gidip gitmemesi önemli olmayan yerlerde kullanabiliriz. Veya bir kaç paket düşse de önemsiz olacak yerlerde. Örneğin, oyunlar çoğunlukla UDP metodunu tercih eder, bir kaç oyuncunun lokasyonu bir kaç milisaniye geç gelse hayati bir sıkıntıya düşmeyiz.

Ping dediğimiz olay aslında bu paketlerin ne kadar sürede alınabildiği/yollanabildiğidir. Örneğin 110 ms ping'i olan birisi son paketi 110 ms gibi bir sürede yollayabilmiştir/alabilmiştir.

Önemli alanlarda TCP protokolünün kullanılması önemlidir, örneğin endüstriyel alanda, bir makine, diğeri ile bağlantısının tam olup olmadığına emin olmalıdır, düzgün üretim yapabilmek için. Bu gibi kritik ortamlarda TCP metodu bir nebze bağlanmada vs. daha yavaş olsa da daha tercih edilmesi gereken bir metoddur.

UDP'nin paket yapısı

UDP'nin bir paketi, karşı bilgisayarın da anlayabileceği (eğer karşı bilgisayarın işletim sistemi destek veriyorsa) bitlerden oluşur.

Bitler0 – 1516 – 31
0Kaynak Port NumarasıHedef Port Numarası
32UzunlukKontrol Sayısı (Checksum)
64
Veri

UDP ve TCP'nin farkları

TCP: UDP 'den daha yavaştır, çünkü verinin karşı tarafa ulaşıp ulaşmadığını kontrol eder. Eğer veri ulaşmadıysa, ulaşana kadar inatla dener.

UDP: Ses, video gönderiminde, multiplayer oyunlar gibi yerlerde kullanılır. TCP'ye göre daha hızlıdır fakat güvenli değildir. Veri ismine datagram denilir.

Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim, blog'un diğer yazılarına da göz atmayı unutmayın!

Fendrix

𝓣𝓱𝓮 𝓑𝓮𝓼𝓽 𝓞𝓷𝓮
Co Admin
Hosting Yetkilisi
Teknik Sorumlu
Hakem
Yarışma Organizatörü
Vip Üye
21 Mar 2021
1,314
371
Çevrimiçi zamanı