HTTP Başlık Bilgileri

berat

Onaylanmış Üye
Onaylanmış Üye
31 Tem 2020
23
1
Çevrimiçi zamanı
2h 27m
3
Best answers
0
Oyuncu
Silkroad
Siteleri görüntülemek için her istek yaptığımızda bir HTTP trafiği de oluşturmuş oluruz. Bu trafiğin içinde bilgilerimiz de gitmekte. Dolayısıyla bu trafikte giden bilgilerimizi mümkün olduğunca değiştirmeli ya da korumalıyız.

DNT (DO NOT TRACK)
Beni izleme özelliği tarayıcılarımızda yıllardır mevcut. Siteye yaptığınız her isteğe “DNT: 1” değerini işler. Dolayısıyla siteye “beni izleme” mesajı vermiş oluruz. Ancak, bu sitenin %100 sizi izlemeyeceğine işaret değildir. Verilerinizin izlenip izlenmeyeceğini bu hususta yine site belirleyecektir. Aşağıda örnek bir istek gösterilmiştir.
Ekran-Resmi-2018-05-10-14.54.27-768x273.png

USER AGENT
User-Agent bilgisinde hangi tarayıcıyı kullandığımız hangi işletim sistemine sahip olduğumuz gibi bilgiler gitmektedir. Dolayısıyla gerçekten farklı olarak bu bilgileri değiştirmemiz gizlilik açısından bir artı olacaktır. Reklam içeren link kısaltma sitelerine girdiğinizde genellikle işletim sisteminize göre zararlı yazılım gösterirler. GNU/Linux kullanan bir kullanıcı Windows işletim sistemine ait bir user-agent bilgisi kullanıyorsa karşısına Windows için üretilmiş bir zararlı yazılım çıkacaktır. Bundan dolayı hem gizliliğini sağlamış hem de güvenli kalmış olacaktır.
2018-05-10-16.43.23-768x507.jpg

Resimde de görüldüğü gibi user-agent başlığından Mac bilgisini alan site ona göre zararlı göstermiş oldu. Bundan dolayıdır ki user-agent bilgimizi olduğundan farklı göstermek gerekli.

Cookie

Web sunucusu gelen kullanıcıları ayırt etmek için her kullanıcıya bir session tanımlar. Sunucunun tuttuğu Session id’yi şifreliyerek (değişiklik gösterebilir) Cookie bölümüne ekler. Özetle cookie sizin web sitesindeki parmak izinizdir. XSS zafiyeti ile kendisini yakından tanımaktayız. Oturum bilgilerinizin XSS ya da diğer zafiyetlerle elde edilmesi hem gizliliğiniz hem de güvenliğiniz açısından son derece kritiktir. Bu yazımızda çerezlerin güvenliği ve gizliliği hakkında iki hususta durmak istiyorum. Bunlardan ilki tarayıcıda saklanan cookie güvenliği diğeri ise web zafiyetleri ile alakalı.
Coailii-Stealer-1.4.png

2011’den bu yana (tabii ki öncesinde de dahil olmak üzere) popülerleşmiş yerini fidye yazılımlarına bırakan bir backdoor türüdür. Stealer’ın amacı tarayıcıdaki çerezlerinizi alıp mail adresine, FTP adresine ya da sizin belirleyeceğiniz bir yöntemle size iletmektir. Başlangıca yerleşmez, kendini kopyalamaz, sadece tarayıcılardaki çerezleri okur ve ilgili adreslere iletir. Dolayısıyla diske erişim izni isteyecek ve dışarıya bağlantı oluşturacaktır. Diğer zararlı yazılımlara istinaden daha az izin istemektedir. Dolayısıyla korunmak adına diskte(tarayıcıda) çerez tutulmamalıdır. Bunun için tarayıcılarda seçenek bulunmakta, eklentilerle de bu olay güçlendirilmektedir. Daha öncesinden kalan çerezleriniz varsa Gutmann metoduyla silmeniz gerekmektedir.

Web Zafiyetleri
Web zafiyetleri ve cookie dendiği zaman akla gelen ilk zafiyet XSS’dir şüphesiz. XSS zafiyetinin işlevselliğine ve türevine bağlı olarak çerez bilginiz elde edilebilir. Buna önlem olarak çoğu tarayıcı özellikle Reflected(yansıtılan) XSS için iyileştirmeler yapmıştır. Ancak günümüzde bunlar hala yeterli değildir ve kolay atlatılabilmektedir. Bu durumda kullanıcılara ve geliştiricilere düşen sorumluluklar var. Geliştiriciler açısından bakıldığında, çerezlerin HttpOnly olarak işaretlenmesi ve SecureFlag kullanılması gereklidir. Bu şekilde örnek bir JavaScript XSS payload’ı ile tarayıcıdaki çereze erişilemeyecektir. Kullanıcı tarafından bakıldığında NoScript tarzı eklentiler ile her JavaScript dosyasının çalıştırılması engellenmelidir. Böylelikle Coinhive tarzı zararlı kod blokları ile siz video izlerken, sizin işlemciniz kullanılarak yapılan madenciliği engellemiş de olmaktasınız.

Fendrix

𝓣𝓱𝓮 𝓑𝓮𝓼𝓽 𝓞𝓷𝓮
Co Admin
Hosting Yetkilisi
Teknik Sorumlu
Hakem
Yarışma Organizatörü
Vip Üye
21 Mar 2021
1,314
371
Çevrimiçi zamanı