[UNI] Uniswap Nedir?

Arishem

Kara Gül ... !
Banlı Üye
T.C Vatandaşı
28 Ara 2020
951
184
Çevrimiçi zamanı
5d 7h 27m
33
Republic Of Turkey
discord.gg
Best answers
0
Oyuncu
Metin2, LoL, Point Blank, SKILL, DrakenSang, Wolfteam
SELAMUN ALEYKUM
KONUMA HOŞGELDİNİZ


xenforo-logo.png

Uniswap Nedir? (UNI)
Başlangıç Kılavuzu

Uniswap üzerinde çalışan bir yazılımdır Ethereum alış verişi kullanıcıların global ağını teşvik etmek istiyor cryptocurrencies alınıp tüccarlar tarafından satılabilir.

Gelişmekte olan merkezi olmayan finans ( DeFi ) protokollerinden biri olan Uniswap , geleneksel bir borsaya benzer bir hizmet sağlamak için yerel UNI kripto para birimi de dahil olmak üzere birden fazla kripto varlığından yararlanıyor . Aradaki fark, Uniswap'in tek bir merkezi operatörü veya yöneticisi olmamasıdır.

Alıcıların ve satıcıların sipariş verebilecekleri merkezi bir sipariş defteri tutmak yerine, Uniswap bunun yerine bir likidite havuzları koleksiyonu kullanır.

Dengeleyici ve Eğri gibi protokollere benzer şekilde , likidite sağlayıcıları, önce iki varlığı bir akıllı sözleşmeye kilitleyerek Uniswap havuzlarına katkıda bulunur. Örneğin, Uniswap'in DAI / ETH likidite havuzu eşit DAI ve ETH mevduatlarından oluşur.

Bu havuzlarda likiditeyi sürdürme karşılığında, sağlayıcılar yeni basılan UNI kripto para birimi ile birlikte ticaret ücretlerinin bir kısmı ile ödüllendirilir.

Kullanıcılar daha sonra kripto para birimlerini likidite havuzundan alıp satarak bir jetonu diğeriyle değiştirebildiğinden, bu havuzlardaki depozitolar Uniswap'in operasyonları için çok önemlidir.

Tüccarlar için bir likidite havuzu olduğu sürece herkes Uniswap'te bir token listeleyebilir. Ancak Uniswap, Ethereum üzerine inşa edilmiştir, yani diğer blok zincirlerinde işlem gören tokenları listelemez.

Uniswap'in mevcut geliştirme durumu hakkında bağlantıda kalmak isteyen kullanıcılar, güncel ayrıntılar için resmi blogunu takip edebilir .

7083.png


Uniswap Nasıl Çalışır?
Uniswap'in ağı, geleneksel bir borsayı yansıtacak şekilde kripto varlıklarının alım satımını kolaylaştırmak için tasarlanmıştır.

Bunu, kullanıcıların tüccarlar tarafından programlı olarak erişilebilen kripto varlıklarını yatırabilecekleri akıllı sözleşmeler yaparak yapar. Havuzdaki varlıklara karşı işlem yapan kullanıcılar, havuza katkılarına göre orantılı olarak tüm likidite sağlayıcılarına dağıtılan bir ücret öderler.

7083.png


Uniswap'in likidite havuzları
Her bir Uniswap havuzu, birlikte bu varlıklar için bir ticaret çiftini temsil eden iki token içerir.

Uniswap, çiftin fiyatlandırmasını belirlemek için (x * y = k) formülünü kullanır. Bu formülde, x ve y, her bir jetonun havuz bakiyesini temsil eder ve k, söz konusu havuzun toplam sabit fiyatıdır.

Yeni oluşturulan bir likidite havuzunda, ilk likidite sağlayıcısı, her iki token için eşit bir değer sağlayarak havuzdaki varlıkların başlangıç fiyatını belirler.

Alıcılar daha sonra formüle göre havuzdaki jetonları takas edebilir. Protokolü çalıştıran akıllı sözleşmeler, alıcıdan token miktarını almak ve toplam havuz fiyatını sabit tutarak eşdeğer miktarda token geri göndermek için formülü kullanır.

Her işlemin kendisiyle ilişkili bir ücreti vardır, bu da bir havuzdaki toplam likiditenin her işlemle biraz arttığı ve sistemi likidite sağlayıcıları için karlı hale getirdiği anlamına gelir.

Bu fiyat değişiminin bir sonucu olarak, başka bir alıcı aynı yönde bir ticaret yaparsa, alım satımları için biraz daha kötü bir oran elde edecek ve genel sistemi dengede tutmaya yardımcı olacaktır.

7083.png


Uniswap'ı Kim Oluşturdu?
Uniswap, kurucusu Hayden Adams tarafından 2018'de piyasaya sürüldü. 2020'de, Ethereum'daki herhangi bir token arasında doğrudan takas yapılmasını sağlayan Uniswap v2 piyasaya sürüldü.

Uniswap'in Eylül 2020 token lansmanı, o yılın 1 Eylül'ünden önce ağda bir işlemi tamamlayan herkese 400 UNI token protokolünü airdrop olarak gördü.

Ek olarak, bazı kullanıcılar protokole sağladıkları likidite miktarına bağlı olarak daha fazla token aldı.

7083.png


UNI neden değerlidir?
Uniswap'in kripto para birimi UNI, ağının sürdürülmesinde ve işletilmesinde önemli bir rol oynar.

UNI yardımına sahip olan kullanıcılar protokolü yönetir, Uniswap'in gelişimini ilerletebilecek ve ekosistemini iyileştirebilecek tekliflere oy verir.

Uniswap ekibi, protokolün kendi kullanıcıları tarafından sahiplenileceği ve işletileceği ve bu protokolün kendi kendine sürdürülebilir bir model haline gelmesine yardımcı olacağı fikriyle UNI'yi yarattı.

Uniswap, 1 Eylül 2020'de her kullanıcıya 400 UNI göndererek bu vizyonu sağladı. Ayrıca, likidite havuzlarına katkıda bulunan kullanıcıları ek tokenlerle ödüllendirdi.

Uniswap ağına teklif göndermek isteyen kullanıcıların toplam UNI tedarikinin minimum% 1'ine sahip olması gerektiğini unutmayın.

7083.png


Neden Uniswap kullanmalı?
Yatırımcılar, daha geleneksel borsalarda bulunmayan daha yeni ve daha az likit kripto para birimlerine erişim sağlama kabiliyetine dayanarak Uniswap'i çekici bulabilirler.

Kraken gibi bir borsa ile birlikte kullanıldığında, kullanıcılar büyük işlemler nedeniyle fiyat düşüşü yaşayan havuzlarda arbitraj fırsatlarını da görebilirler.

Ayrıca Uniswap, Ethereum blok zinciri üzerine inşa edilmiş çok çeşitli projelere erişmek isteyen yatırımcıların da ilgisini çekebilir.

Bugüne kadar, kullanıcıların ekosistemleri içinde kripto para ticareti yapmalarına izin vermek için Uniswap'i zaten entegre etmiş çeşitli cüzdanlar var.​
 
Üst